Most, hogy elkezdődött( tulajdonképpen lassan vége is) a zivatarszezon, megszaporodtak a villámos, viharos képek. Mindenkinek szinte van ilyen képe, csak nekem nem volt eddig. Úgyhogy gondoltam egyet és nemrég kimentem villámot fotózni…sajna villám nem sikerült, és közben a vihar is ideért.

Ezt csak dokumentálni készítettem telefonnal.

Nem adtam fel, minden nap (tulajdonképpen óránként) ránéztem az időkép radarjára és villámtérképére, hogy mikor is várható legközelebb vihar. Ha várható volt kitelepedtem a fonyódi panoráma sétányra, amivel szemben tökéletes panoráma van a Balatonra és Badacsonyra… Mert nekem olyan villámos kép kellene amin a vihar és a kilátás is dominál. Egy darabig nem volt szerencsém, mert vagy este érkezett a villámlás, vagy az eső előbb elmosott, mint, hogy fotózni tudtam volna. De aztán egy késő délutáni órában szerencsére megtört a rossz sorozat. Meglett az első kilátásos, villámos fotó, ami elég drámaira sikerült…Íme:

Most már van villám is…. Napközben, hosszú záridővel készített vihar fotó. A múltkor nem sikerült elkapni a villámot, most nem bíztam a véletlenre… 3 ND filtert tettem a 10 mm -es objektív elé, iso 100-as érzékenységen 30 mp-es expoval készítettem a képeket, állvánnyal, bízva abban, hogy a nyitott zár ideje alatt lesz villámlás is. A rekeszértéket 22-esre (ez a maximum) állítottam. A hosszú záridő okozta a felhők és a bokor ágainak bemozdulását és az esőcseppek és talán még egy kis pára is megjelent az ND filteren így fokozva a drámai hangulatot.

Aztán tovább próbálkoztam…szerettem volna egy olyan képet ahol egy hosszabb időintervallum villámai látszanak egy képen. Erre több technika létezik, én az alábbiakban leírttal készítettem ezt a képet:

Ha egyszer valami elkezdődik. Íme az első több képből összerakott villám fotóm az esti „armageddon”-ról. 4 fotóból illesztettem össze, a gép állványon volt, távkioldóval indítottam az egyenként 30 másodperces expókat, iso 100-as érzékenységen 8-as rekeszértéken. A vázon (Canon eos 7D) egy Canon 10-18 IS STM objektív volt, élesség valahol a végtelenben. Majd a készült fotókat (kb 20 kép készült) leválogatva a maradékot az egyik népszerű, erre alkalmas fotós programmal egymásra illesztettem. Korábban azt gondoltam, hogy ez valami ördögtől való csalás, de azóta már tudom, hogy mindenki így csinálja. Sajnos ez a fotó kissé sötétre sikerült, de majd bizonyára lesz még egy olyan is, ahol szépen ki lesz exponálva a víztükör és az égbolt is.