Régen látott tömeg gyűlt össze szombaton a fonyódi Múzeumban a Szinyei Merse Pál fonyódi munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján. A kiállítás anyagát egy Szinyei Merse Anna és Varga István által készített füzet is bemutatta. A korabeli  fotók és dokumentációk mellett eredeti méretben kiállított reprodukciókat is láthatott a közönség. Hogy kerül ez ide a blogba? Egy korábbi bejegyzésemben már megmutattam, amikor egy Szinyei képet fotózok éppen. (katt ide) Nos az a fotó is ehhez a kiállításhoz és a kiállítás anyagát bemutató könyvhöz készült. Maga a reprodukciós fotózás se egy egyszerű feladat, de komoly kihívás lesz belőle, amint egy nem a legjobb állapotban fennmaradt, akár hullámos felületű képet kell digitalizálni. Ennél a fotónál sajnos megvolt ez a nehezítő körülmény is, ráadásul nem egy kisméretű kópia készült belőle, hanem eredeti méretben is kikerült a falra.

szinyei merse pál

A technikai részletek: a váz egy Canon Eos 5D MKII volt, állványon távkioldóval, egy 50 mm-es objektívvel. Természetesen tömörítetlen formátumban fotózva és utólag tömörítetlen tiff formátumban átadva a nyomdának. A fehéregyensúly beállításán és a lencsetorzítás javításán kívül más utómunka nem történt. A kihívásokat az exponálás során igyekeztem leküzdeni.

szincsodak, szinyei

szincsodak, szinyei

Az külön örömmel tölt el, hogy Szinyei Merse Anna (aki azért már jó sok repró fotót látott) a füzet dedikálásakor külön kiemelte, mennyire örül a lila és zöld szín eredeti visszaadásának.

Fotók a rendezvényről: Katt ide!

viharos-balaton_kep, szinyei