Ez a kérdés egyre többször kerül mostanában felszínre egy egy eszköz – legyen az okos telefon, vagy kompakt fényképezőgép – megjelenése és bemutatása kapcsán. És az igazat megvallva elég egyszerűen meg is válaszolható: NEM.

huaw3

Nem, mert a telefonokkal – és azok fényképező egységeivel – párhuzamosan azért a kompakt gépek is fejlődnek. Több optikai zoom, nagyobb érzékelő, stb…

De azért mégsem lehet ennyire egyszerűen megválaszolni a dolgot. Mert a pár évvel ezelőtti zsebfényképezők szintjét a mobil telefonokba épített technika is elérte már, sőt egyes elemei már messze le is kőrözték azokat. Ilyen a zajtűrés, a jpeg feldolgozási képesség, a különböző beépített fotózási módok.

huaw4

És a mobilok vitathatatlan előnye az, hogy mindig (na jó, szinte mindig) kéznél illetve zsebben vannak. És a velük elkészített felvételek már a készülékben feldolgozhatóak, alakíthatóak és ami talán a legfontosabb rögön meg is oszthatóak.

huaw5

Felvezetésnek ennyi megteszi ahhoz, amiért tulajdonképpen a cikket írom. Nemrég sikerült szert tennem egy Huawei P9 telefonra, ami elsőre nem tűnt annyira meggyőzőnek, mint amilyen végül is lett. Mert számtalan tesztben(katt ide a tesztért) leírták már, hogy jól fényképez színesben is és fekete-fehérben is, meg minőségi, meg satöbbi…na de hogy ennyire arról nem volt szó. És nem is csak az optikai és képfeldolgozó képességei miatt, hanem a beépített plusz funkcióknak is köszönhetően. Tud a teljesség igénye nélkül például fényes nappal hosszú záridős képeket, illetve kis mélységélességű felvételeket. Ez utóbbiakon például utólag is beállíthatjuk az élesség síkját és a –szimulált- rekeszértéket is. Meglepően jól kezeli az élességi síkokat.

huaw7

A cikkben található képek mind-mind ezzel a telefonnal készültek. Mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy a fotózás egy új dimenziója nyílik meg a készülékkel, amit akár ajánlhatnék vásárlásra is, de ezt a döntést meghagyom mindenkinek magának.huaw2

huaw8