Keresem az igazi objektívet… Egy fotós barátom – Cserjés Gábor (gyönyörű képei itt találhatók, de előre szólok tényleg nagyon jók a képek!!) ajánlott fel tesztelésre egy Pentacon 500/5.6 objektívet. Nem egy mai darab, nincs autófókusz, képstabilizátor, rekeszelni is kell rendesen, állvány is kell hozzá, de 500 mm.

A próba dupla teszt volt, mert a helyi vadőrrel leegyeztetve kimentünk a Nagyberekbe, majdnem Fonyódligethez egy rókavárhoz, ahol a vadőr elmondása szerint kijöttek és vígan játszanak a kis rókák. Hajnalban indultunk Gábor egy Sigma 50-500 objektívvel én meg a Pentacon nagy vassal felszerelkezve. Ahogy világosodott, úgy lettek egyre jobban exponálható képek, de a kisrókák nem nagyon jöttek. Közben mindenféle madarak húztak el felettünk, le-le szálltak a mellettünk lévő- fedezékül szolgáló- nádra, de ez a Pentacon nem az az odafordulok és lövök objektív. Ennél mérni kell, ellenőrizni a fókusztávolságot. A madarak pedig ezt nem nagyon veszik figyelembe, ide oda ugrándoznak a beszállóágakon és mire az ember elkapja a fókuszt addigra sürgős dolguk akad és elreppennek.

Na de rókalesen vagyunk… csak a rókák nem tudják, mert nem mutatják magukat. A várakozásban már beszélgetünk inkább – ami ugye nem egy okos dolog a lesen- amikor fotóstársam közli, hogy ott egy kis róka…mindketten álltunk a gépektől több méterre, és a vöröske persze nem ott bukkant fel ahonnan mindketten számítottunk rá. Harminc másodpercet hagyott nekünk reagálni, így kép az nem lett.

De kaptunk inspirációt még egy kis várakozásra. Beállítottuk a technikát az új helyre, majd amikor már majdnem pakolni kezdtünk megjelent két pár fülecske a bozótban tőlünk pár méterre, de csak nem akart előbújni egyik fül gazdája sem. Csak hallgatóztak, majd hirtelen felbukkant az egyik fejecske…sok idő most sem volt, összesen két képet csináltam, amiből az egyik homály lett. Aztán Kisravasz ahogy jött úgy el is tűnt a semmibe. Tudtuk, hogy nem jön vissza így pakoltunk és elindultunk kifelé az autókhoz. Na a kifelé úton döntöttem el. hogy ha nem is végleg de egy időre lemondok a pentacon 500-ról, mert ezt cipelni, valamint a járulékos állványt elég kimerítő feladat…