A közelmúltban keresett meg az egyik környékbeli középiskola egyik tanára és diákja (Enikőt korábban már fotóztam, tehát ismertük egymást), hogy egy országos verses megmérettetésre készítsünk közösen egy kisfilmet.

Elsősorban mostanában már fotózni szoktam, de azért a kamera mögött is jól érzem magam. Ezért is örültem a felkérésnek, mert a közelmúltban készített imázsfimek ( Fonyód a Balaton Kilátója – gyémántdíjas , #fonyod – emléklap a XVII. Lakiteleki Filmszemlén) után újra egy igazi kisfilmet tudtunk készíteni. Ilyet még nem csináltam, úgyhogy mindenképpen kihívást jelentett mindezt a megfelelő képi minőségben megvalósítani. Elolvasva Baka István Halál-boleró című versét kiderült, hogy nem egy egyszerű alkotás, viszont pont az ilyen művek azok, ahol egy kicsit szabadjára lehet engedni a fantáziát, szabadabban lehet alkotni. Szerencsére a képi megvalósításban szabad kezet kaptam, így tényleg csak a lehetőségek szabtak határt a kreativitásnak.

A vers elemzésébe most nem mennék bele, ezt rátok bízom, de amit én belegondoltam az egy párhuzamosan futtatott történet, egyrészt egy gondolati síkon átélt élmény, másrészt a gondolat szabadon engedése,bolyongása,  majd visszatérése a kiinduló állapothoz.

A film elkészítéséhez segítséget nyújtott György Katalin, Jávori Gergő (ők elsősorban a világításban segítettek) és Szász Alexandra Anna (aki sminkesként vette ki a részét a munkából). A operatőri és vágási munkákat én csináltam, a felvételeket egy Canon 5D mkii géppel és jellemzően egy EF 50/1.4 es objektívvel készítettem( két esetben EF 35/2 es objektívet használtunk). Ezekre a sok sötét helyszín és az éjjszakai felvételek miatt volt szükség.

Enikő a Siófoki SZC Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákja, osztályfőnöke Nyáriné Molnár Ágnes, felkészítő tanára Kiss Gabriella volt.

A helyszínek: A fekete hátteres részeket a stúdiómban vettük fel a hanggal együtt(elvégre ez egy versmondó verseny, a zsűri erre lesz igazán kíváncsi), a külső helyszínek Fonyódon találhatóak, a Kossuth erdőben, és a Panoráma sétányon. A beltéri felvételek egy romos épületben és a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Hotelben kerültek rögzítésre. A beltéri helyszíneket díjmentesen használhattuk, ezt nagyon köszönjük azoknak akik ezt lehetővé tették.

A második forgatási napra esett egy kis hó is, ami nagyon sokat tett hozzá a videó képi világához, és a felvételek mellett azért készítettünk pár fotót is. A fotózás anyaga is rendkívül erős lett, de ugye ez a cikk a videóról szól alapvetően. (ez látható a fejlécben és a cikk alján is)