Gyurgyalagok fészkelnek a fonyódi Panoráma (Szaplonczay) sétány alatti magaspartban…

Régóta szerettem volna gyurgyalagokat fotózni. Korábbi lakhelyemen is sokszor találkoztam velük a sétáink alkalmával, de valahogy mindig elmaradt a fotózásuk. Általában jött egy őz, vagy szarvas, ami elvonta a figyelmemet. Az első kis róka fotóm is egy olyan helyen készült, ahol gyurgyik fészkeltek, de ott meg inkább a kis rőtbundásra fókuszáltam. Aztán el is költöztünk, így a fotózási lehetőségek is ritkultak.

De nemrég újra fel fel bukkantak a színes kis madarak a látómezőmben. Már sokszor láttam őket repkedni, de nem volt nálam sosem fényképezőgép.

A gyurgyalag, méhészmadár, piripió a madarak osztályának a szalakótaalakúak rendjébe, ezen belül a gyurgyalagfélék családjába tartozó faj. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben és 2013-ban „Az év madarává” választotta.

Aztán nemrég Fotó Petrók oldalán láttam sok sok jó kép mellett is egy fonyódi gyurgyalag portrét. Ez adta a végső lökést, hogy kitelepedjek egy kicsit a tövises bokrok takarásába és lencsevégre kapjam a méhészmadarakat.