Megkérték a kezed? Férjhez mész vagy esetleg megnősülsz? Először is gratulálok hozzá, aztán, ha majd lesz egy kis időtök, kezdjetek is bele a nagy nap eseményeinek szervezésébe, ahová esküvői fotós is kell…

Kezdésnek találjatok egy mindkettőtöknek megfelelő dátumot, majd határozzátok meg a teljes napra fordítható keretet. Ezeknek tudatában elkezdhettek párhuzamosan helyszínt és szolgáltatókat keresni. Nyilván minden esetben a legfontosabb a minőség kell, hogy legyen (ami nem minden esetben áll párhuzamban az árral, tehát attól hogy valaki drága még nem biztos, hogy jó/jobb mint egy olcsóbban dolgozó társa), de sokszor késztet kompromisszumra az ár.

Viszont azt tudnotok kell, hogy egy komolynak tekinthető fotós felszerelés könnyen több millió forintba is kerülhet, nem beszélve az élethosszig tartó tanulás (workshopok, képzések) és a folyamatos fejlesztés költségeiről. Persze a drága felszerelés sem garancia a jó minőségre, de az esküvői fotózás tipikusan olyan műfaj, ahol igen könnyen lehet a technika korlátaiba ütközni.

Itt most le is szűkítem az írás keresztmetszetét csak és kizárólag az esküvői fotós/videós vonalra… Az első, és legfontosabb, hogy mérjétek fel a piacot, nézzetek meg sok-sok referenciát (ez itt csillagozott rész, ide még visszatérünk), aztán a nektek tetsző szolgáltatóktól kérjetek be árajánlatot és referencia anyagot is. Szánjatok rá időt (ne túl sokat azért, mert a jobbak hamar elkelnek) nézzétek át a képeket és rangsoroljátok a fotósokat.

>Tőlem ide kattintva tudtok a legegyszerűbben ajánlatot kérni<

„De, a referencia anyagnál arra figyeljetek oda, hogy sokan úgy próbálnak érvényesülni ebben a szektorban, hogy különböző workshopokon, oktatásokon készült képeket küldenek nektek. Ezek kétségtelenül szuper jó fotók de egyetlen egy bibi van velük: általában nem tükrözik a fotós tényleges tudását! Kérjetek egy-egy teljes anyagot és több esküvő anyagát is.”

Mi az ideális dátum a foglalásnál?

Ez lehet akár egy-másfél évvel a nagy nap előtt…kijelenthető, hogy soha nem lehet elég korán elkezdeni. A legkelendőbb fotósoknak gyakorlatilag egy, másfél évre előre vannak már foglalt időpontjaik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utolsó pillanatban nem lehet jó fotóst találni, csak lényegesen nehezebb. Ne tegyétek meg magatokkal, hogy ilyen izgulni valót hagytok a szervezésben, mert lesz éppen elég más dolog is, ami miatt lehet aggódni.

Ha megtaláltátok az ár-értékben nektek leginkább megfelelő szolgáltatót akkor a részleteket tisztázzátok akár emailben, akár személyesen (azért ez a megfelelőbb, de egy telefonbeszélgetés is sokat segíthet). Ez fogja adni a készítendő szerződés alapját. Minden számotokra fontos kérdést tegyetek fel még a szerződés megkötése előtt.

Segítségül egy cimkefelhő a leggyakrabban elhangzó témákból: útiköltség, utómunka, felszerelés, rendelkezésre állás, foglaló, előleg, feldolgozási idő, aznapi kreatív, kreatív másik napon, fotókönyv, átadási határidő, rossz idő, átadott képek száma, slideshow, same day slideshow, kivetítés, jegyes fotózás, csomag ajánlat, kedvezmények, fotózási engedély….

Ha minden akadály elhárult és a szerződést is megkötöttétek, akkor nincs más hátra, mint várni a nagy napot… Ez a mondat akár le is zárhatta volna a cikket, de nem, nem ez a vége.

Nem ilyen egyszerű a dolgotok! Ha a fotós csomagjában volt jegyes fotós opció, esetleg külön  megvásároltátok ezt akkor a következő fontos lépés az erre való készülődés.

Ehhez a fenti képhez csak ennyi megjegyzést engedjetek meg: igen, van profi drónunk is!

Miért is fontos ez? Két út van.

  1. Ha ti már profin mozogtok a fényképezőgép előtt, akkor lesz egy extra anyagotok és miközben ez készül megismeritek a fotóst, és esetleg extra helyszíneken is készíthettek képeket.
  2. Ha nem vagytok profik (ne keseredjetek el, a többség ide tartozik) akkor egy szuper lehetőség lesz ez a fotósotokkal közösen bejárni a későbbi kreatív helyszíneket, pózokat gyakorolni, megismerni hogy dolgozik a választott szakember. Így nem a nagy napon (aznapi kreatív esetén) vagy a kreatív fotózáson találkoztok először, feszült helyzetben, éles szituációban. A jó fotós mindenben segíteni fog nektek, mert ne feledjétek, hogy ez az esemény a ti életetekben jó esetben egyszer fordul elő, fotósotoknak pedig évek óta a hivatása…tehát tapasztalatból nem lesz hiány.

Tehát ebből is látható, hogy a jegyes fotózás egy olyan extra, amit érdemes igénybe venni, illetve keresni.

A következő cikkben kicsit részletesebben fogok írni arról, hogy hogyan is készüljetek egy adott fotózásra. Legyen az jegyes fotózás, esküvői kreatív fotózás, vagy éppen a nagy nap maga!

Amíg ez elkészül, ide kattintva láthattok pár galériát a munkáimból… ( Bár jó esetben mire idáig elértetek az olvasásban már láttátok a képeinket. Ha nem, semmi gond…KATT )