Keresem az igazi objektívet… Adott egy Canon EF 70-200L4 objektív, ha ehhez lenne egy kétszerezőm az biztosan jó eredményt adna…

A közeljövőben azt hiszem jobb céleszközzel nem fogok tudni fotóvadászni… Az „elles hetvenkétszáz” mindenki szerint egy jó objektív, nekem is ez a véleményem róla. Ezt az üveget használom a legtöbb fotómnál, legyen az portré, esemény, vagy olyan természetfotó ahol nem kell ettől nagyobb gyújtótávolság. Éles rajzolat, szép háttérmosás, nagyon gyors autófókusz. Ez sajnos nem a 2.8-as, hanem a 4 -es fényerejű darab ami azért nem a világvége, de ennek még lesz jelentősége…

A kétszerező ami hozzám került nem egy új darab, első szériás, de gyakorlatilag gyári állapotban van. Mostantól 140-400 milliméteren gondolkozhatok nyolcas rekeszen, aminek örülök. Ezt az objektívet nem kell rekeszelgetni, mert a legtágabb nyíláson is éles képet ad, tehát az eddig használt Pentacon-hoz képest jobb vagyok. Egyetlen dolog viszont még mindig nem tökéletes, mégpedig az, hogy hála a nyolcas rekesznek, és a fényképezőgép-gyártók üzletpolitikájának nem működik az automata élességállítás. Két megoldás van. Az egyik, hogy 2.8-as fényerejű optikát használok így kétszerezővel is 5.6 lesz a fényérték ahol még tudnak az átlag vázak élességet állítani, vagy beruházok egy olyan vázra ami nyolcas rekeszen is tudja ezt ( a lista nem túl népes, jellemzően 1d-k és az 5d MKIII illetve a 7d MKII van rajta).

Itt meg is csillagozhatnám a leírást, mert van még egy módszer, ami felettébb érdekes. Ha az erre alkalmas vázat élőkép módba tesszük láss csodát működik az autófókusz és -700d-n – a képernyő egy pontjára bökve már keresi és rövid időn belül be is állítja az élességet és exponál…. Meglepően jó pontossággal teszi ezt és többé kevésbé sikeresen is. Persze célszerű állványt használni hozzá, de meg lehet oldani ezt monopodról is. A mellékelt kép ez utóbbival készült.

Szóval összegezve ez már egy elég használható megoldás természetfotózásra. Ha van lehetőség 2.8 as optikával használni az még jobb az egyszerűen használható af miatt, de így is lehet élni. A kép szemre megfelelő felbontású, nem lágyul számottevően és a mélységélességre is kedvező hatással van a gyújtótáv növekedése.